Jazzlaulaja Sanni Orasmaan luotsaama SoundByNature yhdistää maailman puhtaimman luonnon ja modernin ääni- ja esiintymisvalmennuksen. Järjestämme kursseja ja luontoelämyksiä ympäri Suomen paikoissa, jotka tarjoavat luonnon kauneutta ja rauhaa. 

 
 
Metsässä kävely rauhoittaa tietysti jo sinällään, mutta Sanni toi siihen aivan uuden kokemuksellisen ja syvän ulottuvuuden.
 

Enemmän kuin tavallinen laulutunti tai luontoretki

(Yhdistimme ne täydentämään toinen toisiaan!)

SoundByNaturen valmennukset pohjaavat Sanni Orasmaan kehittämään Luontolähtöisen esiintymisvalmennuksen menetelmään.

Luontolähtöinen esiintymisvalmennus on kehitetty tukemaan kehollista ja sisäistä kokemusta äänestä. Kokemuksen myötä läsnäolo ja kommunikaatio vahvistuu niin esiintyessä kuin muussakin arjessa. Koulutus pohjaa akateemiseen tutkimukseen, kouluttaja Sanni Orasmaalla on 20 vuoden kokemus alalta. Toimimme koko Suomen alueella Etelä-Suomen luonnonsuojelualueista pohjoisimpaan Inariin. Kaikkien valmennustemme sijainnit tarjoavat koulutussisältöä tukevaa luonnon kauneutta ja rauhaa.

Pidämme ryhmäkoot pieninä, jotta yksilöllinen ohjaus toteutuu porukassakin. Toteutamme myös yksityisiä valmennuksia, sekä kasvotusten että verkon välityksellä.

 
 
Lempeässä tunnelmassa äänen ja kehon huippuammattilaisen käsissä oli helppo heittäytyä kokeilemaan ja huomata vaikutukset mieleen ja kehoon välittömästi.
 

Miten luonto liittyy äänenkäyttöön ja esiintymiseen?

Me ihmiset tarvitsemme kasvua tukevan ympäristön kehittääksemme kehollista ja henkistä hyvinvointiamme. Ympäristön tulisi olla meille ymmärrettävä, helposti lähestyttävä ja turvallinen. Hakeudumme vaistomaisesti meille tuttuihin ympäristöihin, joiden koemme tukevan meitä tavoitteissamme.

Turvallisen ympäristön tarve vaihtelee kykyjemme ja voimavarojemme mukaan. Mitä enemmän koemme kuormitusta, jännitystä, stressiä tai muuta painetta, sitä enemmän tarvitsemme salutogeenista eli terveyttämme ja hyvinvointiamme edistävää ympäristöä, joka tukee kuormituksesta palautumista.

SBN33.jpg

Luonto on meille aikojen alusta tuttu elementti, jonka tunnemme ja jota meidän on helppo lähestyä. Luonnossa saamme tilaa ajatella ja olla, turvaa kokea keskeneräisyyttä ja kohdata uusia haasteita.

SoundByNature on Metsähallituksen yhteistyökumppani ja mukana Lapin yliopiston vetämässä ARCTISEN -  Culturally Sensitive Tourism hankkeessa, joka toteutetaan arktisilla alueilla vuosina 2018-2021. Olemme sitoutuneet noudattamaan kestävän matkailun periaatteita.

Laulaa voi kuka vaan, missä vaan, milloin vaan. Laulaessa kehostamme tulee värähtelevä instrumentti. Kudostemme ominaistaajuudet alkavat värähdellä äänen vaikutuksesta ja verenkierto ja aineenvaihdunta vilkastuvat. Kehomme soi.

Voit tuntea äänen värähtelyn kehossa kun suljet silmäsi, asetat kätesi rintakehän päälle ja uloshengityksellä päästät pitkän aaa-äänen. Tunnet, kuinka keho hennosti väräjää kätesi alla.

SoundByNaturen aktiviteettien aikana otetaan yhteys itseen, toisiin ja luontoon. Voit valita sesongin mukaan kaiun ja oman kaikupohjan löytämistä vesillä, ottaa luonnon voimavaraksi metsäkävelyllä tai oppia rauhoittavaa ja sykettä laskevaa hyräilyä sisätiloissa.

soundbynature_laulu.jpg
OIi vaikuttava kokemus huomata, miten oma keho ja ääni toimii veden äärellä, puun runkoa vasten ja avaraan maisemaan hyräillen aivan eri tavalla kuin neljän seinän sisällä. Metsään mahtuu ääntä,
se vastaa puhujalle eri tavoin ja sinne jäi päivän stressit.
— Siru
 

Laulamalla vahvistamme omaa olemistamme ja ennen kaikkea voimme paremmin.

Hyräily nostattaa mielikuvia, jotka yhdistävät kehon, mielen ja sielun. Ajatukset vaeltavat omille teilleen. Verenpaine laskee ja pulssi rauhoittuu. Parasympaattinen hermostomme aktivoituu ja sydämen syke alkaa myötäillä kehomme tuntemuksia stressin nostattaman tasaisen pulssin sijaan.

Laulu auttaa meitä tunnistamaan omia tunteitamme ja ilmaisemaan niitä. Laulamalla voimme kanavoida huolia ja murheita, iloja ja suruja, olla olemassa itsellemme ja muille. Se on luonnollinen, ikivanha ilmaisun muoto.

fullsizeoutput_286f.jpeg
Kiitos ihanasta illasta, olimme kaikki aivan voimaantuneita sen jälkeen.
— Susanne

Luonnossa mieli rauhoittuu ja kehon tuntemukset vahvistuvat, samalla laulu ja äänikin kehollistuvat ja johdattavat arkeen virtaa, joka meissä jokaisessa on jo sisään rakennettuna.

soundbynature_luonto.jpg
En muistanutkaan miten ikävä minulla oli luontoon.
— Anna

SoundByNaturen ryhmävalmennukset sopivat esimerkiksi harrasteryhmille, yhteisöille tai ystäväporukoille ryhmähengen luomiseen, rentoutumiseen ja äänenkäytön ja ilmaisun syventämiseen.

Ohjelmakokonaisuus (alustus - aktiviteetti - purku) kestää kolme tuntia, alustus ja purku voidaan paikasta riippuen tehdä nuotion äärellä.

Halutessasi voimme lisätä ohjelmaan aamukahvin / brunssin / lounaan / illallisen.

Ohjelma on mahdollista toteuttaa myös koko päivän kokonaisuutena.

Päivä tarjosi lempeän näkökulman ohjaamiseen. Sisäistin sen, että musiikin, oman äänen ja luonnon yhdistäminen on oikeasti meidän luonnossa - sitä ei tarvitse tehdä, vaan antaa kummuta. Luontoon ei voi pyrkiä lopputulos edellä.

Luontolähtöinen äänenkäytön ja esiintymisen pedagogiikka tarjoaa mahdollisuuksia niin taiteellisten kuin ohjauksellistenkin valmiuksien syventämiseen uuden näkökulman kautta. Järjestämme Luontolaulu-ohjaajakoulutuksia ja taiteelliseen työhön keskittyviä kursseja tilauksesta.

Päivä luonnossa ei ole pelkästään hyvinvointipäivä, vaikka hyvä olo syntyykin “luonnostaan”.

Oman persoonan ja voimavarojen luontevaa käyttöä voidaan harjoitella luontoympäristössä. Luonnossa ilmaisu vahvistuu, metsä kutsuu kokeilemaan myös improvisaatiota, toimintaa ilman ennakkosuunnitelmaa. Positiiviset kokemukset vahvistavat luottamusta omiin voimavaroihin niin vuorovaikutustilanteissa kuin esiintyessäkin.

Yhteistyön tiivistäminen

Luonto antaa mahdollisuuden vahvistaa läsnäoloa ja vuorovaikutusta omasta tilasta käsin, oman kokemuksen kautta. SoundByNaturen harjoitteet ohjaavat vahvistamaan yksilöllistä ääntä ja auttavat säätelemään tunteita ja toimintaa ryhmässä ilman että oma tilan tunne katoaa.

Äänenkäytön ja esiintymisen vahvistaminen

Luonto toimii esiintymisen harjoittamisessa ympäristönä, jossa meidän on mahdollista avartaa ilmaisuamme ja vahvistaa viestintäämme omien voimavarojemme kautta ilman, että esiintymistä rakennetaan ulkoapäin. Hyräily ja puhuminen parantavat suorituskykyä, hengityksen kulkua ja kehon asentoa. Luova äänenkäyttö kehittää ilmaisua, auttaa keskittymään ja säätelemään mielialaa lievittäen stressiä ja masennusta. Voimme vahvistaa myös vieraalla kielellä esiintymistä toteuttamalla ohjelman tai sen osan esim. englanniksi tai saksaksi.

Yhteishengen luominen

Yhdessä laulaminen lujittaa tutkitusti sosiaalisia siteitä ja vahvistaa yhteistyötaitoja. Yhteisten elämysten jakaminen ja yhdessä luonnossa toimiminen ovat kokemuksia, joihin palataan ja joita muistellaan yhdessä pitkään.

Aamupalaverissa kertasimme vielä kokemaamme yhdessä. Tässä ajatuksiamme:
- Ihana rento ilmapiiri
- Paljon hyödyllistä tietoa vuorovaikutukseen ja äänenkäyttöön
- Ihan uusia näkökulmia ja tietoa
Lämmin kiitos!

SoundByNature-valmennuskokonaisuus on kolmen tunnin matka itseen, toisiin ja luontoon. Voit valita sesongin mukaan kaiun ja oman kaikupohjan löytämistä vesillä, ottaa luonnon voimavaraksi metsäkävelyllä, vahvistaa esiintymistaitoja tai oppia luovaa äänenkäyttöä sisätiloissa.

Ohjelma sopii yritysryhmille työhyvinvointipäivään, johtoryhmätyöskentelyn tukemiseen tai esiintymisvalmennukseen, valmennamme myös yksityishenkilöitä ja äänenkäytön ammattilaisia.

Kokonaisuus (alustus - aktiviteetti - purku) kestää kolme tuntia. Halutessasi voimme lisätä ohjelmaan aamukahvin / brunssin / lounaan / illallisen.

Ohjelma on mahdollista toteuttaa myös koko päivän kokonaisuutena.

 
Itselleni vahvistui moni asia, joista aion jatkaa porukan kanssa. Kun se on yhdessä kuultu ja käyty, on asiaan helpompi viitata/palata.
 

Yksityisvalmennus

Yksityisvalmennus takaa erittäin henkilökohtaisen ja ammatillisen lähestymistavan äänenkäytön ja esiintymisen haasteisiin. Tyypillinen valmennusprosessi kestää 2-3 kuukautta. Valmennus pyrkii lisäämään tietoisuutta, avaamaan mahdollisuuksia ja toimimaan polkuna omien äänellisten voimavarojen löytämiseen ja hyödyntämiseen.

Valmennus sopii esimerkiksi elämän muutosvaiheisiin tai vuorovaikutustaitojen, esiintymisen ja yleisökontaktin syventämiseen.

 
Kiitos Sanni hienosta kokemuksesta upeassa Meikossa! Autoit minua stressaavassa elämäntilanteessa laskemaan kierroksia, hengittämään ja etsimään omaa ääntäni.
Kuulostaahan luontokävely vähän hörhöltä,
mutta ennakkoluuloni osoittautuivat vääräksi. Sannin ammattitaito ja syvä perehtyneisyys kehoon, ääneen, musiikkiin ja resonanssiin avasivat uuden maailman omaan ääneen ja ymmärryksen siitä, miten keho, ääni, ympäristö ja mielentila vaikuttavat meihin. Näitä harjoituksia jatkan!
luontolaulu_jaatynyt_manty.jpeg

Sydäntalvi

Tammi - Maailiskuu

Talvikausi avaa järvien jäät jäälaululle. Äänikävelyillä nautimme pakkasta paukkuvista metsistä ja kokeilemme kalliorantojen kaikuja. Sisätiloissa lämmitämme talvipäiviä hyräilemällä ja laulamalla.

Kauden aktiviteetit: Jäälaulua kävellen, luistellen tai hiihtäen, Forest Sound Walk - äänikävelyt, Lyhtyäänikävelyt, Rentouttava ääni - Kaamosajan kynttiläillat

DSC_0075.jpg

Jäiden lähtö

Huhtikuu

Huhtikuu kutsuu puita avaamaan silmunsa, purot solisevat ja linnut virittelevät lauluaan aamuauringon lämmössä. Mitäpä jos aloittaisit päivän varhaisen aamun äänikävelyllä heräävässä metsässä?

Kauden aktiviteetit: Forest Sound Walk - äänikävelyt

sinivuokot.jpeg

Kevät

Toukokuu

Toukokuussa kaivamme esiin melat ja paatit ja suuntaamme keväiseen luontoon. Vihdoinkin lämpimiä päiviä ja valoa!

Kauden aktiviteetit: Forest Sound Walk - äänikävelyt maalla ja vesillä, Kanoottilaulu

soundbynature_summer.jpg

Kesä

Kesä - Heinäkuu

Oi Pohjoisen kesä. Valoisat yöt, pehmeät vedet, lämpimät kalliot, mäntymetsän tuoksu sateen jälkeen… Kesän aikana palautamme ja keräämme voimia metsässä ja veden äärellä.

Kauden aktiviteetit: Forest Sound Walk - äänikävelyt maalla ja vesillä, Kanoottilaulu, Arctic Sound Retreats

soundbynature_lake.jpg

Sadonkorjuun aika

Elokuu

Päivät lyhenevät mutta kesää on vielä ilmassa. Iltaisin jää aikaa nauttia luonnosta ja yhdessäolosta. Kävelyllä poimimme polun varrelta marjan maisteltaviksi ja ihailemme auringonlaskua veden äärellä.

Kauden aktiviteetit: Forest Sound Walk - äänikävelyt maalla ja vesillä, Kanoottilaulu

soundbynature_fall.jpeg

Hehkuva syksy

Syys - Lokakuu

Ensimmäiset pakkasyöt laskevat valkoisen harson maan päälle ja maalaavat lehdet kirjavaksi värien sinfoniaksi. Kauden alussa saatamme vielä poiketa viilenevillä vesillä, mutta pikkuhiljaa syksyn tuoksut ja äänet vievät meidät mukanaan metsän siimeksiin.

Kauden aktiviteetit: Forest Sound Walk - äänikävelyt, Kanoottilaulu, Rentouttava ääni - Kaamosajan kynttiläillat

fullsizeoutput_1f11.jpeg

Ensilumi

Marraskuu

Vedet kylmenevät, tuulet voimistuvat ja illat pimenevät. Täydellinen aika sytyttää lyhdyt ja suunnata metsään äänikävelylle tuikkivien tähtien alle. Sisätiloissa kuuntelemme tuulen huminaa nurkissa ja rentoudumme kynttilän valossa hiljaisten äänien parissa.

Kauden aktiviteetit: Forest Sound Walk - äänikävelyt, Lyhtyäänikävelyt, Rentouttava ääni - Kaamosajan kynttiläillat

luontolaulu_oksa.jpg

Joulu

Joulukuu

SoundByNaturen joulun aika on omistettu vanhoille ja uusille joululauluille ja rentouttavan äänen illoille. Tämä kausi kutsuu yhdessäoloon ja yhdessä laulamiseen. Mitä jos yhdistäisitte koulutuspäivään joululauluhetken?

Kauden aktiviteetit: Joululaulupajat, Lyhtyäänikävelyt, Rentouttava ääni - Kaamosajan kynttiläillat


Aktiviteetit ympäri vuoden:

SBN24.jpg

Nature at Work

Luontoa työelämään

Aiheet: Keho ja mieli, aistit, vuorovaikutus, rentoutus, stressin hallinta, luonnon hyvinvointivaikutukset

Inspiroiva alustus luonnon ja mielen yhteistyöstä tuo luonnon lähelle. Elinvoimaa, rentouttavia harjoitteita ja ohjausta stressinpurkuun luonnon keinoin. Sisällä tai ulkona.

Luontolaulu_openarms.jpg

Freeing the Natural Voice

Luontoa ääneen ja ilmiasuun

Aiheet: Ääni ja keho, hengitys, ääniharjoitukset, ilmaisu, äänenhuolto, esiintymisjännitys, body language

Työpaja johdattaa kehon kieleen, äänen voimavaroihin ja kehon ja äänen viestintään. Sisällä tai ulkona.


SoundByNaturen puolen päivän ohjelma (3h) koostuu puolen tunnin alustuksesta, kahden tunnin aktiviteettiosuudesta ja puolen tunnin purkukeskustelusta. Aktiviteettiosuus voi olla yhden tai useamman aktiviteetin kokonaisuus. Halutessasi voimme lisätä ohjelmaan aamukahvin / brunssin / lounaan / illallisen.

Ohjelma on mahdollista toteuttaa myös koko päivän kokonaisuutena.

Toimimme koko Suomen alueella. Pääkaupunkiseudulla SoundByNaturen luontoaktiviteetin voi tilata osaksi päivää Haltian luontokeskuksessa. Kirkkonummella sijaitseva Wohls Gård ja siellä toimiva Elwira Catering tarjoavat upeat puitteet sisä- ja ulkoaktiviteeteillemme vuoden ympäri.

 Kuva: Anneli Tuominen-Halomo

Kuva: Anneli Tuominen-Halomo

Sannin ammattitaito ja syvä perehtyneisyys kehoon, ääneen, musiikkiin ja resonanssiin avasivat uuden maailman omaan ääneen ja ymmärryksen siitä, miten keho, ääni, ympäristö ja mielentila vaikuttavat meihin.
 

Matkani on vienyt New Yorkin klubeilta pohjoisimpaan Inariin. Olen pohjimmiltani luontoa rakastava pelimanni, musiikista iloa ja voimaa ammentava esiintyjä, pedagogi ja valmentaja, joka nauttii kun saa jakaa kokemaansa ja oppimaansa eteenpäin. Vuonna 2016 päätin keskittyä siihen, mistä eniten saan iloa: luontoon, improvisaatioon, luovaan äänenkäyttöön ja yhdessäoloon. Syntyi SoundByNature, luontolähtöisen esiintymisvalmennuksen kotipesä. Tuomme nyt luontoa lähemmäksi arkea niin esiintyjille kuin kenelle tahansa, joka haluaa inspiroitua äänen ja ilmaisun parissa positiivisella otteella, kokemuksellisen tekemisen kautta. Syksyllä 2017 SoundByNature laajeni vielä Luontolaululla, joka houkuttelee laulamaan nekin, jotka laulamisen jo luulivat iäksi jääneen.

Lämpimästi tervetuloa mukaan!

Terveisin,

Sanni

 

SoundByNature®, Luontolaulu® ja Luontolähtöinen esiintymisvalmennus® ovat SoundByNature Oy:n omistamia rekisteröityjä tavaramerkkejä.

Persoonallista, avointa ja sielukasta.
— Helsingin Sanomat

Monipuolisuudestaan, tulkintavoimastaan ja improvisaatiokyvystään tunnettu laulaja, pedagogi ja taiteiden maisteri Sanni Orasmaa on Suomen ensimmäisiä korkeakoulutettuja Green Care - asiantuntijoita ja äänenkäytön ekspertti 20 vuoden ajalta. Sanni on tehnyt uraa Euroopan lisäksi Kiinassa ja Yhdysvalloissa. Opettajana hän on toiminut kotimaisten konservatorioiden ja ammattikorkeakoulujen ohella mm. Brooklynin konservatoriossa New Yorkissa 2001-2007 sekä Tampereen yliopistossa teatterityön yliopistolehtorina 2014-2016. Tällä hetkellä Sanni toimii Münchenin Musiikkikorkeakoulun jazzlaulun lehtorina sekä omassa yrityksessään SoundByNature Oy:ssa. Hän valmentaa myös Helsingin kaupunginteatterin näyttelijöitä ja toimii tuntiopettajana Taideyliopiston Sibelius Akatemiassa. Sannin toukokuussa ilmestynyt kirja Luonnon aika - Rentouttavia hetkiä luonnossa on saatavilla kirjakaupoissa kautta maan.

Keskeisiä linkkejä

Adevi, A. 2012: Supportive Nature - and Stress. Wellbeing in connection to our inner and outer landscape. Swedish University of Agricultural Sciences. Doctoral Thesis

All-Party Parliamentary Group on Arts Health and Wellbeing 2017: Creative Health: The Arts for Health and Wellbeing. All-Party Parliamentary Group

Grape, C., Sandgren, M., Hansson, L-O., Ericson, M., Theorell, T. 2002: Does singing promote well-being?: An empirical study of professional and amateur singers during a singing lesson. Integrative Physiological & Behavioral Science (2002) 38: 65. 

Northwestern University. Can't sing? Do it more often. ScienceDaily. ScienceDaily, 9 February 2015. 

Pearce, E., Launay, J., Dunbar, R. 2015: The ice-breaker effect: singing mediates fast social bonding. R. Soc. open sci. 2015 2 150221; DOI: 10.1098/rsos.150221.

Tajadura-Jiménez, A., Larsson, P., Väljamäe, A., Västfjäll, D., Kleiner, M. 2010: When room size matters: acoustic influences on emotional responses to sounds. Emotion. 2010 Jun;10(3):416–22 

 

Ota yhteyttä!

Lähetä viesti tai soita Sannille +358-44-5138321.


Sanni Orasmaa

SoundByNature Oy

sanni@soundbynature.com

skype: soundbynature


Huomasin, että oma ääni on ollut minulle itsestäänselvä asia, jota en ole koskaan miettinyt. Nyt ymmärrän mikä huikea työkalu se on myös stressinhallintaan, rauhoittumiseen ja rentoutumiseen. Laulaminenkin innostaa taas!