Back to All Events

Tapani Rinne Radioton

  • Träskändan kartanon Makasiini (map)

Tapani Rinne (s. 1962) on suomalainen muusikko, säveltäjä ja levytuottaja, joka tunnetaan kokeellisesta ja innovatiivisesta klarinetin ja saksofonin soittotyylistään. Hän lukeutuu oikeutetusti arvostetuimpien pohjosmaisten instrumentalistien "Hall of Fame"en. Sooloartistina Rinne on jättänyt jälkensä suomalaisen musiikin historiaan yhteistyöllään sellaisten ikoneiden, kuten Edward Vesalan, Raoul Björkenheimin, Kimmo Pohjosen, Wimme Saaren ja Iro Haarlan kanssa.

Kuva: Tero Ruukki

Kuva: Tero Ruukki

Mullistavan kokeilijan varhaista omaa tyyliä on löydettävissä kitaristi Raoul Björkenheimin & Krakataun debyyttialbumilta Ritual, joka julkaistiin vuonna 1988. Samana vuonna Rinne julkaisi myös debyyttialbumin RinneRadio-yhtyeeltään, jonka tuotti Edward Vesala, ja joka kostui myös pitkälti Vesalan sävellyksistä. RinneRadion varsinaiseksi debyyttialbumiksi voisi kuitenkin kutsua Dance and Visions -albumia, joka julkaistiin kaksi vuotta myöhemmin. Tätä levyä varten Rinne oli koonnut joukon eturivin muusikoita ja sävelsi yhtä kappaletta lukuunottamatta koko levyn itse. Levy edusti Suomea vuosittaisessa Euroopan yleisradioiden liiton konsertissa, mistä alkoi RinneRadion pitkä ajanjakso keikkoja ja kiertueita ulkomailla.

Dance and Visionsin jälkeen RinneRadio on julkaissut 10 täyspitkää albumia. Diskografiaa täydentävät seitsemän singleä ja kaksi remixiä, joista Kuvala-single nousi yhdessä yössä kansainväliseksi sensaatioksi klubiskenessä.

Vaikka Tapani Rinne onkin keskittynyt urallaan pitkälti RinneRadion tuotantoon, on hän tehnyt uraa myös sooloartistina sekä tuottajana. Lisäksi Rinne on tehnyt musiikkia teatteriproduktioihin, radiokuunnelmiin, elokuviin, tanssi- ja sirkusesityksiin sekä useisiin taidenäyttelyihin.

Eräänlainen seikkailu sai alkunsa, kun perkussionisti Teho Majamäki kertoi Rinteelle matkoistaan Intiaan ja upeista akustisista tiloista, joita hän oli maassa vieraillessaan löytänyt. Muusikot päättivät siis yhdessä pakata instrumenttinsa ja matkustaa Intiaan, Maharashtran temppeleihin äänittämään yhteistä levyään. Tuloksena oli albumi, joka ei olisi voinut syntyä missään muualla maailmassa. Rinteen klarinettien monivivahteinen saundi sekä Majamäen udu ja santoori yhdistyvät luolien luomaan äänimaisemaan, mitä säestävät villieläinten kaukaiset äänet.

Rinne on työskennellyt tiiviisti saamelaisen joikun mestarin Wimme Saaren neljän albumin parissa sekä soittajana että tuottajana. Huhtikuussa 2011 Wimmen albumi Mun toi Rinteelle myös Teosto-palkinnon.

Teosto-palkinto lienee Rinteen tähänastisista tunnustuksista maineikkain, vaikkakaan ei ensimmäinen. Vuonna 1992 Rinteelle myönnettiin Suomen Jazzliiton Yrjö-palkinto ja vuonna 1994 RinneRadion Unik-albumi palkittiin Vuoden Jazzlevynä Jazz-Emma-palkinnolla. Tapani Rinne keikkailee säännöllisesti niin uudella kuin vanhalla mantereella, Japanissa ja Afrikassa RinneRadion sekä Wimmen kanssa. Rinne seuraa aktiivisesti aikaansa ja innokkaasti omaksuu uusia innovaatioita kiihkeään saksofonin sekä juhlallisen bassoklarinetin soittotekniikkaansa ja itseilmaisuunsa.

Lähde: http://jazzfinland.fi/artisti/tapani-rinne/biografia

Tapani Rinteen kotisivut: www.tapanirinne.com


Ennakkovaraus

Forest in Me - luontokonserttisarja on yleisölle ilmainen, mutta koska tila on pieni, on ennakkovaraus tarpeen. Voit varata paikan myös ystävällesi, yhdelle tai vaikka jokaiselle illalle. Varauksen yhteydessä pyydämme sähköpostiosoitteen ja puhelinnumeron mahdollisia muutoksia varten.

Saapuminen Träskändaan

Träskändan kartanon Makasiini sijaitsee päärakennuksesta n. 100m länteen. Autot voi jättää Aurorakodin parkkipaikalle (sisäänajo Träskändanristi 4:n puolelta), lähin linja-autopysäkki Träskändanristi.

Träskändan Makasiini on alunperin rakennettu viljavarastoksi 1800-luvun alkupuolella. Rakennuksen piirrokset ovat Engelin allekirjoittamat.

Träskändan Makasiini on alunperin rakennettu viljavarastoksi 1800-luvun alkupuolella. Rakennuksen piirrokset ovat Engelin allekirjoittamat.


Forest in me│Ohjelma

Jazzlaulaja, pedagogi ja Luontolaulun kehittäjä Sanni Orasmaa kuratoi Forest in me - luontokonserttisarjan Träskändan kartanon Makasiinissa syyskaudella 2018. Konserttisarja järjestetään Espoon kaupungin tuella.

21.10. Petri Krzywacki

28.10. Mikko Innanen

4.11. Bianca Morales - Luontoaiheisia lauluja lapsille!

11.11. Sanni Orasmaa

18.11. Juho Laitinen

25.11. Seppo Kantonen

2.12. Tapani Rinne

9.12. Sanna Kurki-Suonio

16.12. Träskändan joulu

lyhty.jpg

Konserttien jälkeen sytytämme lyhdyt ja kutsumme kuulijat äänikävelylle Träskändan puistoon.

 
Meillä jokaisella on sisällämme metsä, johon maailman metsät heijastuvat.

Luonto koskettaa elämäämme usein niin hienovaraisesti, ettemme edes huomaa kosketusta ennenkuin se on jo poissa. Kun palaamme luontoon ovat lapsuuden puummekin taas läsnä, nuo puut, jotka muistamme aikojen takaa, puut jotka olivat ystäviämme kauan sitten.

Minun metsääni on lapsesta saakka kuulunut Träskändan ikiaikainen tammi, jota olen käynyt tervehtimässä pikkutytöstä lähtien. Nyt olen palannut sen juurille ja tuonut musiikin mukanani.

Tässä konserttisarjassa maamme eturivin taiteilijat kertovat oman luontotarinansa.

Keskustellaan, kuunnellaan, jaetaan ja koetaan.

Lämpimästi tervetuloa mukaan!
— Sanni Orasmaa
 
 
Earlier Event: November 25
Seppo Kantonen
Later Event: December 9
Sanna Kurki-Suonio